beehive 3286974 1920

Pölytyspalvelut

Onnistunut pölytys on monen viljelykasvin hyvän sadon edellytys. Pölytyspalvelun käyttäminen on yksi tapa varmistaa pölytys. Pölytyspalvelussa mehiläistarhaaja tuo kohtuullista korvausta vastaan mehiläispesänsä pölytystä kaipaavan viljelykasvin lähettyville. Mehiläishoitaja huolehtii pesän hoidosta ja korjaa hunajasadon. Viljelijä puolestaan huolehtii etteivät viljelytoimet vahingoita mehiläisiä.

Muutakin kuin pölytystä

Mehiläisiä voidaan käyttää myös mansikan ja vadelman harmaahomeen biologisessa torjunnassa, jolloin mehiläiset levittävät torjunta-ainetta lentäessään pesästä kukkaan. Tarhamehiläisten avulla voidaan myös torjua omenan siemenkotamätää biologisella torjunta-aineella.

Mitkä kasvit erityisesti hyötyvät mehiläispölytyksestä?

Marjoista ja hedelmistä erityisesti omena, vadelma ja pensasmustikka hyötyvät mehiläispölytyksestä. Mehiläisen osuus omenan sadonmuodostuksessa voi olla jopa puolet. Pölytys kasvattaa myös omenien kokoa ja laatua. Hyönteispölytyksen ansiosta pensasmustikan sato voi nousta jopa 5-kertaiseksi. Vadelmalle mehiläispölytys voi jopa 3,5-4-kertaistaa sadon. Erikoiskasveista tattarin tärkein pölyttäjä on tarhamehiläinen, joten se hyötyy erityisesti mehiläistarhaajien tarjoamasta pölytyspalvelusta. Runsas pölytys lisää kuminan satoa ja estää varisemistappioita. Pölytyksen ansiosta kuminan sato kypsyy tasaisesti. Härkäpavulla pölytys lisää siementen ja palkojen määrää ja laatua. Sato myös tuleentuu tasaisemmin. Myös apiloiden siementuotanto hyötyy merkittävästi mehiläispölytyksestä.

Tietoa pölytyspalveluista tulostettavassa muodossa:
Pölytyspalvelu -tietokortti

Hankkeessa mukana

hankkeessat